divendres, 22 de gener del 2010

Del.icio.us

La xarxa social que he analitzat ha estat "Delicious". Faré un paral·lelisme entre aquesta eina i una recepta de cuina, ja que el nom mateix m'hi ha induït a fer-ho.

En poques paraules, aquesta eina permet emmagatzemar, buscar i compartir enllaços. Funciona de la següent manera, com si fos una recepta, perquè sabeu que està "exquisit".

Ingredients: tenir un compte a "Delicious", tenir enllaços que un creu que són importants perquè els farà servir en un futur, no voler dependre de tenir aquests enllaços en un sol ordinador, i voler compartir-los i agafar noves idees d'altres enllaços. Aquests són els ingredients per disfrutar del plat.

Amb aquests ingredients la recepta es pot fer. Per a saber com fer-la cal familiaritzar-se amb els botons que es poden instal·lar a la barra d'eines per a ser eficaç.

Hi ha tres “Add-on” botons:


1) “DELICIOUS” botó et permet veure i manipular els teus enllaços. Et porta a la teva pàgina de Delicious. Des d’aquí puc buscar enllaços segons etiquetes (ex: uab_idiomes). També a la banda dreta, tinc 4 opcions per a treballar amb les etiquetes o “tags”: “related tags” (etiquetes relacionades), top 10 tags (les 10 etiquetes més usades), tag bundles (equivaldria a farcells d’etiquetes) i “all tags” (totes les etiquetes). Una etiqueta seria com una paraula clau. A un enllaç se li poden assignar una o més d’una etiquetes.

A la banda dreta superior hi ha un menú blau amb quatre opcions. La primera és “Save a new bookmark” on pots guardar un enllaç. Aquest seria el primer pas per a poder després fer cerques, etc. Es poden fer enllaços privats. Una altra opció és “Edit a public profile”, on es pot posar el correu personal o pàgina web i altres usuaris poden contactar amb la persona que ha etiquetat l’enllaç.

La tercera opció és “Bulk edit” (editar en massa) que permet compartir o no l’enllaç (no sé què significa, si es comparteix amb les persones que estan a la nostra xarxa), afegir o eliminar etiquetes, i eliminar l’enllaç.

Finalment, hi ha “tag options” (opcions per a etiquetes), permet organitzar-les.

2) “SIDEBAR” botó (botó de la barra lateral): que permet veure les pròpies etiquetes i enllaços. Es pot fer una cerca i ordenar-los.


3) “TAG” botó: permet guardar un enllaç. Es posa un títol, es poden afegir comentaris, posar etiquetes i enviar l’enllaç a altres persones que també tenen Delicious, o bé enviar-ho per correu electrònic o twitter.


Amb tot això, el plat ja està cuinat. Ara ja com més vegades es faci, més fàcil serà fer-lo i amb més persones es podrà compartir.

Bon profit! Delicious! Deliciós! Exquisit! Buenísimo!

Pensament de la cuinera:

És una eina molt eficaç per a treballar. Primer de tot, no depens del teu ordinador personal. També facilita el treball si s’ha d’anar a diferents pàgines web. Simplifica el fet de buscar l’enllaç. És una plataforma on tenim centralitzat el nostre treball a la xarxa. Finalment, pots aprendre d’altres a través dels seus enllaços i entrar en una xarxa. Molt útil per a àrees específiques de feina (ex: moda, TIC, ensenyament, etc.)

1 comentari:

  1. Completísima i excelent descripció de Del.icio.us, Nùria! Ets tota una experta!

    ResponElimina